Rightsourcing rätt modell för Gina Tricot

27
jun
2016-06-27

Snabbare, säkrare och mer flexibel. Lägg därtill minskade kostnader. En noggrann genomlysning och rightsourcing gav resultat när modekedjan Gina Tricot behövde vässa sin IT-miljö. Office IT-Partner (OITP) stod bland annat för projektledning och spetskompetens och Hewlett Packard Enterprise (HP) för hårdvaran. – De är oerhört kompetenta och intresserade av att det går bra för Gina Tricot. De vill inte bara sälja, de eftersträvar partnerskap och långsiktighet. Det är en skön approach, säger Peter Lilja, IT-chef hos Gina Tricot.

Utmaning

Gina Tricot hade problem med sin IT-leverans, både på huvudkontoret i Sverige och mellan de olika landskontoren och butiker. Den tekniska infrastrukturen – nätverk, servermiljö och backuplösning – hade för dålig prestanda, klienterna var långsamma, tillgången till applikationer var bristfällig och användarupplevelsen var dålig i största allmänhet. IT-leveransen var i klartext allt annat än stabil.

När ingen av de involverade IT-leverantörerna kunde tala om vad problemen berodde på tog man kontakt med OITP som fick i uppdrag att göra en total genomlysning av IT-miljön, från klienter till servrar, både hård- och mjukvara. Eller som Peter Lilja uttrycker det: ”OITP hjälpte mig med att sätta fingret på problemet”.

– Det är naturligtvis inte bra om kassasystem eller e-handel ligger nere, vi är beroende av tillförlitliga IT-system från att vi skissar plaggen till att de säljs i butik eller via nätet, säger Joakim Florin, driftchef för Gina Tricots IT-verksamhet med.

Lösning

Genomlysningen resulterade i en rad rekommendationer som OITP också fick i uppdrag att genomföra. Nyckelordet för insatserna var och är rightsourcing, det vill säga att rätt funktion hostas på rätt ställe. System för system flyttas hem och till nya HP-servrar där man inte behöver samsas med andra om prestandan, vilket har ökat kapaciteten kraftigt; hem innebär i det här fallet OITP:s lokala drifthall.

– Vi är inte färdiga, men nu har vi en bra grund att stå på. De system som hittills har flyttats hem uppvisar enastående prestationer. De förväntningar vi hade har överträffats, säger Peter Lilja.

OITP har också installerat ett nytt SAN, ett nytt trådlöst nätverk, ny backuplösning och hjälpt till med att förhandla ned priserna på hårdvaran.

– Specialfunktioner och filservar körs på egen hårdvara medan exempelvis mejl och en del andra funktioner kan läggas i molnet. Det här tar vi ställning till funktion för funktion, säger Joakim Florin.

Kundnytta

Nu funkar IT-miljön som den ska i hela kedjan, den är snabbare, säkrare och mer flexibel och kan enkelt växlas upp. Dessutom är användarna nöjdare.

– Nu har vi full koll, från att ha varit en kund bland många är vi nu herrar i vårt eget hus. Det är svårt som IT-avdelning att ha spetskompetens inom alla områden, säger Joakim Florin och tillägger:

– Jag och mina medarbetare på driftavdelningen står för den breda kompetensen, medan OITP skjuter till spets. Det fungerar jättebra.

Mer om Office IT-Partner Borås

Office IT-Partner i Borås startade april 2009. Lokalt omsätter vi omkring 53 MSEK och vi är idag 19 medarbetare. Vi har en tydlig affärsidé där vi alltid sätter kunden i centrum och erbjuder en hög kompetens kring teknisk infrastruktur. Mer om Office IT-Partner Borås >>

Mer om Gina Tricot

Gina Tricot är en svensk modekedja som erbjuder spännande och feminint mode till kvinnor i över 30 länder. Sedan starten 1997 har de växt explosionsartat och har idag 180 butiker i fem europeiska länder, samt över 2000 anställda. Mer om Gina Tricot >>

För mer information, vänligen kontakta

Per Bidemyr, Office IT-Partner i Borås, 033-430 09 01, 0766-43 04 81

Ser du något som du tycker symboliserar oss på Office IT-Partner? Fota och dela gärna bilden via Instagram med oss. Använd taggen #oitp_sverige. OBS! Kontrollera dina inställningar i Instagram, du kan inte ha påslaget att dina foton är privata. OITP på Instagram >>