Office IT-Partner i Helsingborg hjälper Öresundskraft att nå sina miljömål

Med hjälp av Office IT-Partner i Helsingborg har energibolaget Öresundskraft minskat antalet pappersutskrifter med närmare 50 procent på ett år, vilket resulterat i minskad miljöpåverkan, minskade kostnader och nöjdare medarbetare. Ett resultat som ligger helt i linje med företagets övergripande miljömål.

Tobias Öresundskraft bild 250 pixNär alla avdelningar på Öresundskraft gjorde en översyn av sina miljömål under 2009, tittade man bland annat på vilka områden i företaget som kunde bidra till minskad energianvändning och därmed mindre koldioxidutsläpp. Ett område som kunde förbättras var utskriftsmiljön, det vill säga förbrukningen av papper, toners och övrigt skrivartillbehör. En mätning gjordes som visade att företaget under ett år lagt drygt 300 000 kr enbart på toners och tillbehör. 

– Vi insåg att vi hade många olika leverantörer och stora lager av toners och andra tillbehör. Varje avdelning hade sitt eget lager, vilket var mycket ineffektivt, förklarar Tobias Grönvall, IT-ansvarig vid Öresundskrafts huvudkontor i Helsingborg. Antalet drivrutiner var också mycket stort och det ställde ofta till problem som var tidskrävande för oss på IT-avdelningen att lösa, fortsätter han.

– En riktigt spännande affär som med tydlighet visar att IT i allra högsta grad kan vara ett mycket bra redskap I kampen mot en mer hållbar och klimatsmart arbetsplats säger Jonas Nilsson, VD på Office IT-Partner i Helsingborg. 

Nu finns det ett trettiotal multifunktionsskrivare på huvudkontoret, placerade på strategiska ställen runtom i lokalerna. När du har skrivit ut ett dokument går du till valfri multifunktionsskrivare och identifierar dig med ditt skrivarkort, då skrivs dokumentet ut; kontrollerat och säkert. Standardinställningen för utskrifter är dubbelsidiga och svartvita. 

– Vi brukar jämföra vår pappersförbrukning med en känd skorsten i Helsingborg – Västhamnsverket. Skulle man stapla alla utskrifter på varandra skulle de bilda en 216 meter hög stapel, eller två sådana skorstenar, berättar Tobias Grönvall. 

Öresundskraft har fått ner sin pappersförbrukning med närmare 50 procent på ett år – eller en hel skorsten om man så vill, och man vill göra ännu mer.

– Vi jobbar aktivt på att komma ner på ännu lägre nivåer. Bland annat håller vi på att testa en ny innovation från Toshiba – en multifunktionsskrivare där man kan återanvända redan utskrivna papper flera gånger. Det ska bli spännande att se hur mycket papper vi kan spara på det, avslutar Tobias Grönvall.

Om Öresundskraft
Öresundskraft är ett av Sveriges större energibolag med ca 400 anställda. Kärnverksamheten är försäljning och distribution av energi (el, fjärrvärme, naturgas och fjärrkyla) samt försäljning av bredband och fordonsgas. Öresundskraft har egen produktion av fjärrvärme och el i två kraftvärmeverk. Det nyaste, Filbornaverket, är ett av Europas modernaste när det gäller rening och effektivitet. Öresundskraft äger dessutom stadsnätet i Helsingborg.

För mer information vänligen kontakta
Jonas Nilsson, Office IT-Partner Helsingborg, tel: 042-450 14 09, mobil: 0736-25 14 09. 

Ser du något som du tycker symboliserar oss på Office IT-Partner? Fota och dela gärna bilden via Instagram med oss. Använd taggen #oitp_sverige. OBS! Kontrollera dina inställningar i Instagram, du kan inte ha påslaget att dina foton är privata. OITP på Instagram >>