Information och tips kring den senaste cyberattacken

Under förra veckan drabbades många företag världen över av en stor cyberattack i formen av så kallat ransomware, "Wannacry".

Under de senaste dagarna har många företag i världen drabbats av en stor cyberattack med ett så kallat ransomware, "Wannacry". Den som har senaste Microsoft uppdateringen är skyddad mot de tre WannaCry som nu är stoppade. Det påvisar hur viktigt det är att underhålla sina system! Så här skriver Microsoft.

Wannacrys spridning är stor på grund av att en enda dator på ett företag som blir smittad sprider viruset till andra datorer i organisationen!

Här följer några fler tips för att hantera Wannacry och andra virustyper:

1. Se till att ni har en ordentlig regelbunden backup för att kunna återställa allt ert data.

2. Se till att era datorer är uppdaterade till senaste Windowsuppdateringen för att skyddet mot intrång ska vara optimalt.

3. Spara viktig information och dokument på ställen som det tas backup på. T.ex. H:, och inte på skrivbordet.

5. Använd antivirusprogram, brandvägg och e-postfilter för att skydda er mot intrång.

6. Använd sunt förnuft och klicka aldrig på något som ser misstänkt ut!

7. När du får ett e-postmeddelande som ser misstänkt ut, titta alltid i adressfältet. Är det en legitim e-postadress som det är skickat ifrån? Är det rättstavad adress etc?

8. Social manipulation. Se upp med att någon ringer och utger sig för att de tex. kommer från Microsoft och påstår att de upptäckt ett virus på er dator. Många olika varianter av detta förekommer och kan vara väl så skickligt underbyggda.

9. Ta fram en beredskapsplan för om man ”åker dit ändå” – Office IT-Partner har kunskapen om detta både för lokal IT och i molnet!

Allmän information från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan du läsa här.

Har ni fler frågor är ni välkomna att kontakta oss!

Hitta ditt närmaste lokalkontor här >>

Ser du något som du tycker symboliserar oss på Office IT-Partner? Fota och dela gärna bilden via Instagram med oss. Använd taggen #oitp_sverige. OBS! Kontrollera dina inställningar i Instagram, du kan inte ha påslaget att dina foton är privata. OITP på Instagram >>