3 tips för en avslappnad sommar utan IT-strul

2018-06-19 08:44

agriculture-environment-flower-33044

Sommarsemestern är i antågande och det börjar bli dags att se till att allt är klart innan du går på ledighet. Även din IT-utrustning kanske går på semester på sommaren, men visste du att det finns några sätt att göra starten i höst smidigare och semestern fri från IT-problem för verksamheten?

Tips 1: Hur fungerar er backuphantering?

Passa på att se över rutinerna innan semestern så att ni har koll på att backuperna rullar smärtfritt under semesterperioden. Kör ni dem i egen regi så kanske det kan vara dags att fundera på en onlinelösning där allt sköts per automatik med dagliga statusrapporter.

Tyvärr ser vi ofta lösningar som är personberoende samt att förvaringen av tagna backupper är bristfällig, eller att man aldrig har gjort en teståterläsning, vilket kan ge förödande konsekvenser om olyckan är framme. Här kan du läsa mer om backup av server, hårddisk eller i molnet.

Tips 2: Undvik låsning av kontot genom lösenordsbyte

För att öka säkerheten på företagen har de flesta regelbundna byten av lösenord till datorinloggning och e-postkonton för sina användare. Ibland inträffar dessa lösenordsbyten mitt i semesterperioden och det finns risk att användaren blir utlåst från sitt konto och exempelvis inte kan läsa sin e-post i mobilen. Då är det smart att se till att byta sitt lösenord precis innan man går på semester för att säkerställa att lösenordet inte hinner gå ut innan man är tillbaka.

Lösenordsbyte kan du göra genom att trycka Ctrl+Alt+Delete och välja ”byt lösenord”. Beroende på vilken e-postlösning ni har kan du även behöva ändra lösenordet på ditt e-postkonto i mobilen samtidigt.

Tips 3: UPS:en skyddar er data vid åskoväder

Under sommarmånaderna händer det att blixnedslag orsakar strömavbrott, vilket i vissa fall leder till att hela verksamheten står stilla under flera timmar. Har du era servar i ett datacenter är risken för detta minimal eftersom all nödvändig utrustning finns för att hindra driftstopp. Men finns servarna hos er är det bra att investera i en UPS som ser till att servrarna får ström även under strömavbrott.

Läs mer om säkerhet under sommarmånaderna här.

 

Ladda ner folder om IT SOM TJÄNST

Topics: backup

Hanna Lindberg

Kontaktperson Hanna Lindberg

Hanna arbetar med marknad och kommunikation på Office IT-Partner med fokus på digitalisering, produktivitet och nöjda medarbetare.