5 myter om att vara kvinna i IT-branschen

2018-10-09 09:00

Jag arbetar på Office IT-Partner Stockholm & Södertälje som projektledare. Vi är en snabbt växande verksamhet, där vi lokalt har tredubblat antalet anställda kvinnor på arbetsplatsen under mina fyra år på företaget. IT-branschen var inget jag kände mig skrämd av innan jag började jobba, men jag har förstått att myterna kring att vara kvinna i branschen finns. Nedan hoppas jag att jag utifrån min synvinkel kan slå hål på några av myterna, för även om antalet kvinnor ökat på företaget, vill vi bli ännu fler!

Tjej kontor

1. Jag kommer aldrig att trivas i den ”grabbiga” kulturen
Hos oss har jag aldrig upplevt en kultur som jag inte känner mig bekväm i. Jag tycker att jag får den respekt och plats jag behöver för att kunna prestera mitt bästa. Att generellt beskriva något som grabbigt är inget jag gärna gör, då jag ser männen som arbetar här som olika unika individer, med olika personligheter, intressen och egenskaper, alltså precis som jag själv. Kulturen borde inte bli på ett visst sätt om vi alla är olika. Dock är det väldigt viktigt för en arbetsgivare att hela tiden ha ”myten” i åtanke, att genomgående arbeta utifrån en jämställdhetsplan så vi inte hamnar i en kultur där vi inte känner oss bekväma och trivs.

2. För att jobba med IT måste du vara teknisk
Det finns absolut roller på ett IT-företag som kräver en högre teknisk kompetens, exempelvis en IT-tekniker. Det finns dock ett flertal roller som inte kräver någon högre teknisk kompetens. Att vi alla är olika och är bra på olika saker är just styrkan med en jämställd arbetsplats. När jag leder mina projekt skulle jag aldrig klara mig utan teknikernas kompetens och de skulle inte kunna fokusera på sitt om jag inte planerade och organiserade projekten. Att jobba med IT kan innebära att du behöver vara service-minded, strukturerad, flexibel och i vissa fall ha ett estetiskt sinne. Det finns helt enkelt många olika egenskaper som är eftertraktade i IT-branschen.

3. Jag måste prestera dubbelt så bra som männen för att "bevisa mig själv"
Jag har alltid känt att jag får lika mycket positiv feedback när jag gör något bra som när en manlig kollega gör något bra. Hos oss upplever jag att varje individ ses för sig och för sin egen prestation, men det är nog viktigt att alla arbetsgivare känner till att de här funderingarna kan finnas hos de kvinnor som söker jobb i IT-branschen.

4. Jag kommer behöva vara ”morsan” som håller ordning på allt och alla
Att jag som kvinna ska vara den som håller koll och rent efter alla känns otroligt förlegat. Skulle du hamna i den ”rollen”, så sluta helt enkelt att serva och ta ansvar för ditt, men inte mer. 

5. Det finns inga kvinnliga förebilder i IT-branschen
Jag har haft förmånen att under min tid på Office IT-Partner ha flera kvinnliga förebilder i företaget. Förutom att Office IT-Partner centralt haft både Mia Irborg och Lotta Widorson-Lassfolk som VD, så har jag även haft äran att ha Cecilia Engberg som närmaste VD i Stockholm och Södertälje. Tre kvinnor med otroligt mycket kompetens, erfarenhet och engagemang! Men fler kvinnliga förebilder behövs givetvis och kanske är du som läser det här en av framtidens kvinnliga förebilder i IT-branschen?

Avslutningsvis
Att vara kvinna i IT-branschen idag ser jag som en fördel. Det finns otroligt många möjligheter för oss kvinnor då vi fortfarande är en minoritet. På Office IT-Partner är vi högst medvetna om att mångfald berikar och vi ser gärna att alla typer av människor söker sig till oss. 

Är du intresserad av att jobba i den ständigt föränderliga och spännande IT-branschen? Börja då med att prenumerera på lediga jobb hos oss. 

Sandra Johnsson

Kontaktperson Sandra Johnsson

Projektledare på Office IT-Partner Stockholm & Södertälje.