"Du jobbar med data"

2018-11-06 09:00

Ett klassiskt citat från filmen Masjävlar som en del av er troligtvis använt någon gång på ett skämtsamt sätt. För många, kanske framför allt den äldre generationen, är ofta IT och ”data” något svårbegripligt och inget de befattar sig med i alltför stor utsträckning. Det är vad de tror i alla fall. För det är ju faktiskt så att de flesta av oss är i kontakt med IT i ganska stor utsträckning dagligen, medvetet eller omedvetet, både i det privata och i arbetslivet – oavsett vilken ålder eller yrkesroll man har.

DSCF1203

På de allra flesta arbetsplatser märks det tydligare och tydligare att IT inte bara är en stödfunktion längre. Många företag har numera inkluderat IT-ansvariga till ledningsgruppen då IT i högsta grad berörs av många strategiska beslut. De flesta företag har genomfört, eller i alla fall påbörjat, sin digitaliseringsresa vilket innebär att tekniken och därmed IT tar en allt större plats i organisationerna. Det gäller i alla branscher och i slutändan märker vi konsumenter och medborgare av det när det gäller t ex medicin och hälsa eller bank och finanstjänster.

Att arbeta inom IT innebär inte enbart att vara den som ”knackar kod”, hackar och programmerar dygnet runt. Det går heller inte längre att prata om IT respektive verksamhet utan det går numera mer och mer hand i hand vilket innebär att de flesta av oss kommer i kontakt med IT i sitt dagliga arbete oavsett vilket jobb vi sitter på – lärare, sjuksköterska, löneadministratör mm

Det som också sker är att det dyker upp nya tjänster inom IT som tidigare inte har funnits. Det finns inte enbart de klassiska IT-rollerna som t ex systemutvecklare, nätverkstekniker eller projektledare utan det kommer hela tiden nya roller som är mer eller mindre tekniktunga. Snart kanske företagen anställer en Private Data Detective eller AI-coach för att nämna några nya roller som trendspanarna ser. Behovet av personer med tung IT-kompetens, som t ex tidigare nämnda programmerare, fortsätter och där behöver fler utbildas för att utvecklingen ska hinna med i den takt som förväntas och krävs idag.

Alla har dock varken läggningen eller viljan för att bli programmerare och det finns också många fler IT-roller som inte kräver att du är duktig på t ex algoritmer. För de flesta i den yngre generationen är IT något som alltid funnits men för många andra kan det fortfarande kännas komplext och främmande och något som ”andra” jobbar med. Är det verkligen alltid så tekniskt då?

Att arbeta med IT kan innebära allt från att identifiera verksamhetens behov, analysera trafikflöden i nätverket och förstå systemens funktionalitet, till att koordinera, leda, se möjligheter till effektivisering mm. Listan kan göras oändlig och självklart finns det fortfarande många djupt tekniska och komplexa roller som av olika anledningar inte passar alla. Det jag tror vi kan göra är att försöka avdramatisera IT lite grann och inte bli skrämda av det ordet. För att ”jobba med data” – ja, det gör faktiskt redan både du och jag – på ett eller annat sätt.

Vill du också "jobba med data"? Prenumerera på våra lediga tjänster via knappen nedan. 

Prenumerera på lediga jobb hos oss