Jobba hemma eller på kontoret – var arbetar du bäst?

2018-05-09 08:00

Ofta så kommer kreativiteten och energin från andra ställen än just kontoret – tar vi vara på det?
Många experter förespråkar att vi ska tänka utanför kontorets fyra väggar och arbeta från ställen där man känner inspiration och medvind i arbetet. Var hämtar du dina bästa idéer? Hur kan vi göra det? Är det möjligt att arbeta utanför kontoret?
kvinna-jobbar-ute

Många undersökningar, där man sammanlagt frågat 10 000-tals personer var de får sina allra bästa idéer, svarar många: ”Vid havet”, ”I skogen”, ”När jag springer”, ”I badet”, ”I sängen” och så vidare… Men aldrig är det någon som säger: ”På jobbet”. Det är alltså så att nästan alla i Sverige som är på jobbet 100 % av sin arbetstid, inte optimerar sin kreativitet, eller får sina bästa idéer. Med tanke på det, är det kanske inte konstigt att många fastnar i gamla banor då, och att man inte får utlopp för sina idéer eller sin kreativitet på bästa möjliga sätt.

Flytta på dig och få andra resultat
Hur ska man då göra? Jo, vissa föreslår att du kan utnyttja att olika miljöer ger olika effekt och tvinga dig själv att vara på platser som stimulerar dig. Bara genom att flytta på dig själv kan du få nya impulser och påverka resultatet av det du ska göra. Genom att vara medveten om hur du påverkas av miljön omkring dig kan du göra medvetna val om var du ska vara. Försök att placera dig själv där du vet att du kommer påverkas positivt, därmed gör du förmodligen ett bättre jobb. Är du på samma plats, dag ut och dag in, finns det risk för att hjärnan ”gräver ner sig”, och till slut ser man allt på samma, eller i alla fall liknande sätt. Det är det vi brukar kalla att gå i samma gamla hjulspår.

Vad påverkar oss?
Människors humör och sinnesstämning bland annat. Ibland är det si, ibland är det så. Ibland är man
seg, ibland pigg, ibland vill man vara för sig själv, ibland tillsammans med andra människor. Humör, energi, prestanda, och resultat är ju inte konstanta som vi vet, utan varierar.

Precis samma resonemang gäller för dina arbetsuppgifter. Ibland ska du utföra svåra arbetsuppgifter, ibland enklare rutinuppgifter. Vissa perioder är det mycket att göra, ibland rena stiltjen. En del uppgifter kräver samarbete med andra, en del kräver lugn och ro. Så det är ju orimligt att tro att en och samma plats kan vara den bästa platsen att utföra alla dessa olika arbetsuppgifter på.

Kortfattat kan man sammanfatta det:
  • Vårt humör och våra arbetsuppgifter varierar från dag till dag.
  • Var vi befinner oss rent fysiskt inverkar på hur vi presterar.
  • Vi kan påverka vår kreativitet.

Dagens teknik möjliggör mer effektivt arbete på distans
Men! Dagens teknik gör det möjligt att arbeta från platser utanför kontoret. Varför inte på stranden, hemma eller annan plats som vi trivs på? Har du insikt i var du är som mest kreativ och effektiv? Jag själv tycker om att befinna mig i olika miljöer utifrån vad som ska göras.

Med dagens teknik har jag möjlighet att välja den plats att jobba från som gör mig mest kreativ och effektiv. Här är två molnverktyg som ingår i Office 365 som jag använder dagligen. Båda gör det möjligt för mig att samarbeta med mina kollegor var jag än väljer att befinna mig, på eller utanför kontoret.

Skype for Business – gör att jag enkelt och snabbt kan ställa en fråga till kollegan i en chatt. Jag kan om jag vill också ringa kollegan från Skype eller köra en videokonferens. Praktiskt är också att om jag kör en presentation för en grupp via Skype, så kan jag även spela in presentationen vilket gör att kollegor som inte kan närvara där och då ändå kan ta del av presentationen i efterhand. En Skype-app gör att jag även kan närvara på Skype-dragningar via mobilen – praktiskt när jag är på språng.

Microsoft Teams – är en plattform som i grunden bygger på chattflöden, där jag kan föra en realtidsdialog mellan flera personer inom olika team. Jag kan också enkelt dela dokument och olika filer med mina kollegor i de olika teamen via plattformen. I Microsoft Teams är det möjligt att ha en beständig chatt, till skillnad från Skype där chatten avslutas så fort man stänger ner dialogrutan. I Microsoft Teams kan man alltid komma tillbaka till chatten som alltid ligger där. Praktiskt om man t.ex. glömde vilket dokument det nu var kollegan efterfrågade. Även här finns en app att ladda ner som gör att jag enkelt kan hänga med i konversationen och arbetet via mobilen när jag inte har tillgång till min PC.

Vill du läsa mer om samarbete via praktiska molnverktyg, så klicka dig vidare till guiden nedan.

Guide till ökad produktivitet

Joacim Nilsson

Kontaktperson Joacim Nilsson

Sales and Marketing Manager på Office IT-Partner Malmö.