Hur kan jag jobba säkert med min dator?

2018-05-23 08:00

I dessa dagar är det inte lätt att hålla sig uppdaterad på hur man ska skydda sig som användare i sin IT-miljö. Datorn kan bli stulen, obehöriga kan se hemlig information på din skärm, kriminella kan stjäla dina dokument och utöva utpressning.

säkerhet_mindre

Det här skapar en oro om att inte göra ”rätt”. Det finns medarbetare som har skickat ut en betalning därför att ”chefen” har instruerat om det per mail. Hade medarbetaren tittat lite noggrannare, eller om det hade funnits ett elektroniskt skydd, så hade personen ifråga upptäckt att chefens e-postadress eller företagsnamnet var felstavat och därmed ett försök till bedrägeri!

Samtidigt vill du vara produktivt och förenkla din vardag. Det får inte vara krångligt att skydda sig och sin dator. Men du kanske inte känner till saker som underlättar ditt skydd och som är enkelt att åtgärda?

Här kommer några tips på hur du kan jobba säkrare!

Insynsskydd
Visste du att du idag, med rätt dator, kan se till att du kan sitta på ett café, tåg eller flyg, utan att personen bredvid dig ser vad du har på din skärm? Förr hade man ett filter men nu finns sådana funktioner inbyggda i vissa datorer.

Tvätta din e-post
Virus har nästan alla hört talas om, (ex. Wannacry), men det finns så många andra sätt som man kan bli drabbad på också. Phishing t ex, skickar dig en länk eller en bifogad fil som bedragaren vill att du ska klicka på. Det är ju så enkelt att trycka, utan att man tittar så noga. Se till att du med bra tjänster minimerar risken att få skadliga länkar eller skadliga filer skickade till din e-post. Sådana finns!

Lås din dator
Ett enkelt skydd är att man tar för vana att alltid låda sin skärm, även om man bara ska vara borta ett par minuter.

Kryptera hårddisken
Genom att kryptera hårddisken så är det bara du som kan låda upp den data du har på datorn. Då går det inte, t e x om någon skulle stjäla datorn, att komma åt ditt data.

Antivirus
Ett ganska givet tips, men detta MÅSTE bara finnas!

Skydda enskilda dokument
Med dagens teknik, kan du idag se till att ett visst dokument endast får läsas av vissa personer. Du sätter helt enkelt ett virtuellt ”kassaskåp” runt ett visst dokument, som bara kan låsas upp av de personer som du väljer ska kunna läsa dokumentet. Du kan också välja att dessa personer inte ska kunna vidarebefordra dokumentet, enbart läsa.

Lås fast din dator
Köp en vajer. På nästan alla datorer finns ett uttag för att låsa fast din dator. Har du en bärbar dator, så går det att stjäla den på bara några sekunder och det är en enkel åtgärd att låsa fast sin dator.

Uppdatera ditt operativsystem automatiskt
Om inte detta ordnas av IT-avdelningen, så är det bra att ställa in så att datorn själv laddar ner och installerar viktiga uppdateringar. Detta går att ställa in. Uppdateringarna görs ibland för att tillverkarna har hittat säkerhetshål i programvaror.

Byt lösenord
Att byta lösenord med jämna mellanrum är ett måste. Läs mer om vad man ska tänka på när man skapar lösenord. 

Sist men inte minst, använd sunt förnuft. Det är alltid människan bakom tekniken som luras till att klicka på skadliga länkar, öppna skumma dokument, luras av konstiga mail med utbetalningar eller vad det nu kan vara. Med ovan tips och att vara lite på sin vakt så kommer man ganska långt! Mer om IT-säkerhet finns att läsa här.

Ladda ner rapport:  Säkra digitaliseringen!

Berndt Abrahamsson

Kontaktperson Berndt Abrahamsson

Ansvarig för strategiskt partnerskap och affärsutveckling på Office IT-Partner. Med sina 30 år i IT-branschen har han stor erfarenhet av försäljning och teknik i både stora franska och amerikanska globala IT-företag och mindre svenska bolag som anställd och ägare.