Hur skapar vi ett säkert arbetssätt utanför kontoret?

2018-05-30 08:53

StockSnap_NWXA46JA4VTack vare betydande framsteg inom nätverks- och mobilteknologi arbetar fler människor mindre och mindre från kontoret. Vi arbetar i allt högre grad från kundlokaler, hotell, hemifrån och ibland från sommarstugan.

Denna underbara möjlighet att arbeta från var som helst gör det möjligt att behålla sina bästa medarbetare, För oavsett var de  bor så möter man sina anställa ständigt online men sällan personligen. Men eftersom databehandlingens infrastruktur blir mer diffus och decentraliserad blir det mer utmanande att hålla säkerheten.

Alla enheter kan bli smittade med skadlig kod som också kan infiltrera företagets nätverk och göra sig av med värdefulla företagsuppgifter. Mobila enheter är också mottagliga för dataläckage eftersom de kan gå förlorade eller bli stulna, såväl som lättare åtkomliga av utomstående. När data försvinner kan finansiella, juridiska och ryktesproblem snabbt skapas. 

Här är riktlinjer för hur man stramar säkerheten:

Skydda fjärranslutna användares enheter. 

De flesta skadliga program som infekterar datorer kommer via webben och e-post. I en idealisk situation skulle du minska risken för ett säkerhetsbrott genom att hindra personlig webbläsning och e-post av arbetare på arbetsdatorer. 

Vi vill slutligen att arbetet ska kunna genomföras där vi befinner oss just nu och fortfarande vara skyddad.

För att minska risken för en malwareinfektion, använd säkerhetsprogramvara och arbeta säkert genom att använda de senaste versionerna av alla applikationer och installera nya säkerhetsuppdateringar omedelbart. Det är riskabelt att förlita sig på arbetstagare för att ta hand om uppdatering av applikationer, så aktivera automatiska uppdateringar från programvarutillverkare eller använd ett program för korrigeringshantering - som Windows Intune för Windows-användare - att distribuera uppdateringar till fjärrkontrollerade datorer själv.

För att minska potentiell skada från en förlorad enhet, installera krypteringsprogram typ BitLocker i Windows, vilket kan hålla obehöriga personer från att komma åt någon av dess data. Installera också möjligheten att radera mobila enheter på distans ifall enheten förloras. 

 

Så håller du data säkert när du reser i jobbet:

  • Använd molnapplikationer. 

Genom att använda webbaserade applikationer för hantering av affärsuppgifter kan ett litet företag låta sina medarbetare arbeta från vilken plats som helst, samtidigt som de lämnar det största datasäkerhetsansvaret till leverantörer som är bättre utrustade och bemannade för att låsa ner det.

Till exempel tillåter Microsoft Office 365 användare att använda kontorsprogram och e-post, kalendrar och fildelningsverktyg med hjälp av datorer, webben och mobila enheter. Många småföretag använder Google Apps för kontorsprogram. Det finns molnapplikationer för mer specialiserade uppgifter, till exempel Salesforce.com

Observera att det är viktigt att dina anställda och särskilt din administratör använder starka lösenord för sina konton och avstår från att återanvända lösenord som de använder för andra program eller. Om programmet erbjuder ett autentiseringsalternativ som är starkare än ett enkelt lösenord, använd det. Till exempel erbjuder Google och Microsoft gratis 2-stegs verifiering.

  • Skapa en säker anslutning till företagsnätverket.

Du kan också skapa ett system för att ge fjärrarbetare säker tillgång till ditt företagsnätverk.

Traditionella system inkluderar teknik som virtuellt privat nätverk (VPN) programvara, som krypterar fjärrarbetarnas internettrafik, tillsammans med verktyg som gör att fjärrdatorer har säkerhet installerat, konfigurerat korrekt och övervakat för indikation på infektion. Till exempel erbjuder Dell SecureWorks system för enhetlig hothantering till småföretag som använder teknik från Dells SonicWALL enhet eller Fortinet för att nämna några.

Många mindre företag som förr använde sig av Microsoft Windows Small Business Server kan idag i stället använda sig av Windows Admin Center. Det erbjuder en säker anslutning mellan dator och server för att sedan kunna ansluta sig vidare in i nätverket mot andra servrar och klienter. Annars kan Windows Server 2012 Essentials som är mer molncentrerat än tidigare Microsoft Windows Small Business Server (25 användare max) vara ett alternativ.

De mindre engagerade i Windows kan överväga produkter som Cisco AnyConnect eller Juniper's Juno Pulse.

Hoppas detta kan ge idéer om hur man på ett säkert sätt kan fortsätta sitt distansarbete. För när det sköts och fungerar rätt så är det en fantastisk möjlighet som man inte vill vara utan. 

Ladda ner rapport:  Säkra digitaliseringen!


Thomas Sköld

Kontaktperson Thomas Sköld

Thomas är Senior IT Consultant och IT Sales Specialist på Office IT-Partner Östergötland.