Måste man som kvinna hävda sig i IT-branschen?

2018-10-25 09:00

Jag har alltid varit intresserad av teknik, bilar, maskiner, att snickra etc. Att det är många som ser det som maskulina intressen har jag aldrig brytt mig om. Jag är en enskild individ med olika intressen helt enkelt, så ser jag på det. Vad som är kvinnligt och manligt känns förlegat.

människor_rosa

Jag jobbar på innesälj-avdelningen på Office IT-Partner i Gävle. Vårt kontor i Gävle har under de senaste åren växt så det knakar. Både när det gäller nyanställda och omsättning. Vi är idag 24 medarbetare med olika bakgrund, historia och erfarenheter. Mångfald berikar en arbetsplats - det är vi ett bevis på!

Jag har flera kvinnliga bekanta som någon gång känt att man måste hävda sig för att man är kvinna. Med den inställningen tror jag man lätt sätter käppar i hjulet för sig själv. Att det kan leda till att man har svårt att känna att man är en del av ett team, att känna gemenskap med sina kollegor. Vilket i sin tur kan leda till att man känner sig otillräcklig, inte sedd och i värsta fall leda till psykisk ohälsa. Man tillbringar ju en väldigt stor del av sin tid på jobbet och med sina kollegor så en gynnsam arbetsmiljö är viktigt.

Känner man att behöver hävda sig för att man är kvinna så är det kanske dags att byta arbetsplats. Att i vissa lägen känna prestationsångest är helt okej och helt normalt. Det är något man gör inom alla yrken och har inte att göra med vilket kön man har.

Jag har aldrig upplevt att jag blivit diskriminerad pga att jag är kvinna. Man ska givetvis inte blunda för problemen, men mycket handlar om inställningen man har. Kulturen vi har på Office IT-Partner är bekväm, lättsam och accepterande och jag presterar alltid mitt bästa tack vare den respekt jag får, precis som alla andra på företaget, män som kvinnor.

Så till dig som funderar på att ge dig in i IT-branschen så vill jag säga:
Se det inte som att det är en bransch med många män. Se det istället som att det är en bransch med olika personligheter, med olika erfarenheter och olika bakgrund och som du kan lära dig massor av och att dina kollegor i sin tur – män som kvinnor – alla har något att lära ut samt lära av dig. Vi är alla unika individer som alla kan bidra på olika sätt på en arbetsplats.

Så du tjej som funderar på om IT-branschen kan vara en bransch för dig – tveka inte! IT-branschen behöver mer girl power och vi ser fram emot att välkomna dig!

Läs också om Sanela som jobbar som systemutvecklare på Office IT-Partner.

 

Prenumerera på lediga jobb hos oss