Office 365 - Vad ingår egentligen?

2018-09-18 11:00

pexels-photo-440588Det pratas mycket om Office 365 och många vet en hel del om det, men det är också ganska många som inte känner till så mycket om vad det faktiskt är och vad det innebär. Inte ens om man faktiskt redan har det. Många har köpt Office 365 för att man behövde en ny version av sitt Office-paket (Outlook, Word, Excel, Powerpoint) eller för att man vill ha en mer funktionell och kostnadseffektiv E-postlösning, och det är en bra början. Men där finns dessutom en rad andra funktioner som också ingår och som gör stor nytta hos användarna om man bara hittar dem och sätter sig in i hur de ska användas.

Office 365 är inte en enskild licens utan ett samlingsnamn för flera licensnivåer. Tanken är att man ska kunna anpassa nivån och därmed priset för den enskilda användaren så att man bara betalar för det man behöver när man behöver det. Det måste inte ingå ett Office-paket för installation i din licens om du inte har nytta av det, men om du behöver det eller om du ska köra Office-paket på ett fjärrskrivbord avgör bl.a. vad det kostar och du betalar per månad. Priserna ligger mellan några tior till några hundralappar per månad och användare.

Alla uppdateringar ingår 

Har man en licens med möjlighet att installera Office-paketet fungerar det i datorn på samma sätt som när man tidigare köpte ett Office-paket i en låda. Man har tillgång till det i sin dator oavsett om man har Internetanslutning eller inte. En av de stora skillnaderna, däremot, är att man för dagens Office-paket successivt får uppdateringar genom att de skickas ut via internet.

Jobba med vilken enhet du vill 

Med Office 365 är man inte knuten till en dator på samma sätt som tidigare när det gäller att t.ex. hantera dokument, mail, kalender eller Sharepoint. Har du bara en Internetuppkoppling kan du fortfarande öppna Word-dokument och Excel-filer i vilken dator som helst fast då i en online-version av Office-programmen och det går utmärkt att titta på senaste posten som lagts in i Sharepoint t.ex. Jobbar du på flera datorer (eller andra enheter, t.ex. surfplatta) har du dessutom rätt att installera Office-paketet på upp till fem enheter.

Allt som rör ditt Office 365 når du via www.office.com där du loggar in med din mailadress och ditt lösenord. Där ligger förutom Office-programmen ett antal ytterligare program/verktyg. Vad man har styrs av licensnivån du betalar för. Det är också därifrån man kan ladda ner sitt Office-paket. 

o365

Det finns alltså, utöver Office-paketet, fler andra funktioner i Office 365 och en del kan vara nytt för er så många företag tar in hjälp att börja använda det som just ni har nytta av. Eftersom ni faktiskt redan betalar för licenserna, kan tjäna tid och få bättre processer med dessa kan det vara lönsamt att ta in sådan hjälp. Funktioner som ingår i de allra flesta licenser och som är väldigt användbara för många är t.ex. SharePoint, PowerApps och Teams.

Office 365 ligger i molnet, vilket lite mer konkret betyder att dina dokument, mail och allt annat du gör där hamnar på en server hos Microsoft. Allt är nåbart var du än befinner dig så långe det bara finns en Internetanslutning. På samma sätt som man når t.ex. Spotify och Netflix oavsett var man än befinner sig är det med Office 365.

Vill du veta mer om funktionerna i Office 365 så erbjuder vi våra Office 365-kunder utbildning och kompetensutveckling i verktyget. Ta en titt på denna sida för att få mer information.  

 

Läs mer om utbildning

Topics: Office 365

Weronica Sjögren

Kontaktperson Weronica Sjögren

Weronica arbetar med produktivitet på Office IT-Partner i Växjö, och hjälper främst kunder att bredda sitt användande av Office 365.