Så är det att jobba som systemutvecklare

2018-11-13 09:00

Företagen skriker efter kompetens inom digital utveckling och programmering. Det utbildas många inom systemutveckling, men är det tillräckligt för att täcka upp framtidens behov? Enligt IT- & Telekomföretagens rapport kommer det år 2022 att saknas 70 000 personer inom IT-konsulttjänster. Vi vill härmed uppmuntra till att utbilda sig inom IT. Hur är det att arbeta som utvecklare, ligger allt fokus på att knacka kod? Frågorna är många, och här ger en av våra utvecklare svar på hur en dag på jobbet kan se ut.

Anders_Holmer

Anders Holmér har arbetat med programmering och utveckling sedan 1980. Här ger han sin bild av hur yrket har förändrats sedan dess:

- Vad fick dig intresserad av att börja arbeta med systemutveckling?
- Jag var väldigt intresserad av logik och teknik, det som väckte mitt intresse var ”dataspel”.

- Var det en speciell händelse som gjorde dig intresserad, eller handlar det mer om ett intresse från din sida?
- Jag gick en högre specialutbildning i automatiseringsteknik efter gymnasiet, persondatorn hade precis börjat dyka upp på marknaden, och den skola jag gick på hade en ABC 80 i lektionssalen. Den innehöll några få enkla spel, och efter att suttit på fritiden och provat dessa spel så jag blev väldigt intresserad på hur dom gjordes, hur man fick allt att fungera. Jag analyserade och förändrade i koden för att se vad som hände, byggde på med nya nivåer på spelet och på så sätt startade min utvecklingskarriär.

- När bestämde du dig för att arbeta med systemutveckling?
- Att jobba med elektronik var min dröm sedan unga år, när sedan datorer blev tillgängliga så ville jag lära mig mer och mer om programmering.

- Vad var det första steget mot yrket?
- Året var 1980. SAAB:s eftermarknadssektor sökte en person som kunde hjälpa till att ”bygga något system” som kunde hjälpa till med framställandet av rapporter. De skickade frågan via Arbetsförmedlingen som sedan jagade rätt på mig. Jag var på intervju på fredagen och började jobba måndagen efter, och sedan har jag varit kvar i yrket sedan dess i olika former inkl. drivit egna företag.

- Vilka fördomar har du upplevt hos andra om systemutveckling?
- Jag har nog inte upplevt några andra än de vanliga om att man ”sitter enbart framför dator och dricker olika former av drycker”.

- Vad är systemutveckling för dig?
- Problemlösning, utmaning, tillfredsställelse. Det bästa som finns är när man löser ett problem som underlättar saker för andra eller mig själv.

- När känner du dig riktigt nöjd med en produkt du utvecklat?
- Jag känner mig nöjd när beställaren är nöjd. Som utvecklare vill vi alltid att beställaren ska känna att de får vad dom beställer och att det hjälper dem i deras arbete. Om beställaren inte är nöjd så jobbar vi extra hårt för att förändra det.

- Hur jobbar du normalt sätt, i ett team/självständigt/tillsammans med andra roller på företaget?
- Jag jobbar på alla olika sätt allt från ensam med ett underlag till hands, till i team med olika personer och roller i utvecklingen.

- Vad rekommenderar du unga tjejer/killar som är sugna på att utveckla att satsa på för utbildning?
- Jag är lite dåligt uppdaterad på vad som finns idag för att läsa till yrket. När jag började så var det eget studerande som gällde. Men mitt tips är att söka efter utbildning som passar det som man vill utveckla, det finns så många olika delar inom systemutveckling och så många olika språk att läsa. Jag har själv läst in det mesta som jag kan på egen hand på fritiden, men det förenklar om man har en bra grundutbildning, då går det oftast snabbare att komma i mål.

Här nedan kan du prenumerera på lediga jobb hos oss.

 

Prenumerera på lediga jobb hos oss

Hanna Lindberg

Kontaktperson Hanna Lindberg

Hanna arbetar med marknad och kommunikation på Office IT-Partner med fokus på digitalisering, produktivitet och nöjda medarbetare.