Så arbetar jag på distans och kombinerar semester med jobb

2018-12-27 10:41

DSC01351

I år ska min familj fira jul och nyår på olika platser, och jag passar på att fira jul på ett nytt sätt. Under några veckor kommer jag att spendera tid med min vän-familj i USA och samtidigt arbeta på distans. Mitt namn är Johan, jag jobbar med IT på Office IT-Partner, och här berättar jag hur det fungerar rent praktiskt och vad du behöver tänka på om du går i samma tankar.

Planera för mer tid borta och mindre stress

När jag hade gjort mitt val att åka till USA några veckor började planeringen och undersökning av möjligheten att kombinera jobb och semester för mer tid borta och mindre stress. Tillsammans med min chef och hans chef så kom vi till en överenskommelse där jag jobbar det jag kan och anpassar min tid efter det. Jag arbetar med IT-drift, och det som gör det extra behändigt är att min roll innebär att jag jobbar dagtid i USA, men natt här i Sverige, och kan då utföra väldigt mycket löpande underhåll och felsökningar som då inte stör våra kunder.

Verktyg som underlättar att arbeta på distans

Självklart är Skype och Teams verktyg som kommer användas för kommunikation med bl.a. kollegor, men när man är utomlands och då även utanför EU så finns det fler åtgärder man bör ta. Ett verktyg jag kommer ha med mig är dels våran VPN-lösning vi har på kontoret samt en Mikrotik-router som är konfigurerad för att ansluta säkert till våra nätverk i Falun.

Utöver det så är det vårt managerings- och hanteringssystem som är hjärtat i det hela. Tack vare hur det fungerar så kan jag koppla upp mig säkert mot våra kunder och vårat datacenter för att jobba, då ännu bättre bakom vår VPN-lösning.

De viktigaste av allt är ju självklart datorn och kollegorna som är på hemmaplan som hanterar dagarna medan jag gör vad jag kan på "nätterna" tack vara skillnaden i tid.

Kan man vara säker på att uppkopplingen fungerar?

Försök planera för att ha en fungerande anslutning när du kommer fram eller minsta behov av konfiguration för att kunna jobba. Det blir svårt om man inte har varit där tidigare eller om det inte finns kommunikation på plats innan.

Tänk på vilka uppgifter som primärt ska utföras och försöka planera upp dem på dagar som är tänkta att vara jobb-dagar. Om det sker i samband med semester, se över och planera in vilka dagar som definitivt ska vara lediga och bygg ett schema/rutin runt de som fungerar de övriga dagarna.

Fördelar och nackdelar med distansarbete

Fördel är att man kan jobba på ett mer individuellt anpassat vis och i en anpassad miljö om man jobbar på distans mer permanent. För mig kommer det vara lite knepigare och inte så anpassat i ett hushåll för en stor familj, men med rätt verktyg så fungerar det mesta.

Nackdel är ju förstås mindre kontakt med kollegor när man inte är på samma plats eller samma tidzon ens. Mina arbetsdagar kommer börja runt 08:30 för mig, men det är 17:30 i Sverige, så jag kommer sällan få någon direkt kontakt med de som är här hemma om jag inte kopplar upp mig utanför normala tider.

Då är det skönt att ha Skype och Teams att kunna kommunicera med så att man inte missar något.

Passar distansarbete i annan tidzon för alla?

Min roll innebär att jag jobbar dels med drift och som konsult, och en del av tiden lägger jag på konsulttid på plats hos kunder. Jag är också tekniskt ansvarig för några fler kunder där jag primärt är inblandad i de lite större frågorna än det dagliga.

Jag har svårt att tro att det är lätt att jobba så som jag ska om man jobbar som konsult till 100%, men inom drift kan det fungera i perioder. Vad som krävs är bra planering av arbetsuppgifter och att det kommer att finnas arbete att utföra även utanför normal kontorstid i Sverige.

Om man är närmare i tidszon så tror jag att det går att sitta som konsult/drift/helpdesk på distans nästan permanent, det gäller bara att ha en bra relation till och dialog med kollegorna som är på plats. Jag har tre kollegor som inte utgår från vårt kontor i Dalarna, utan jobbar hemifrån, från andra kontorsplatser eller jobbar på distans mot kunder. Det är en väldigt bra lösning för oss med vår geografiska spridning, och kunderna får samma mottagande som vanligt.

Vill du också kunna arbeta mer på distans? Ladda gärna ner vår guide till den moderna arbetsplatsen som stöd.

 ladda ner guide: den digitala arbetsplatsen

Johan Ericson

Kontaktperson Johan Ericson

Driftkonsult på Office IT-Partner